Alergie – problem naszych czasów
Alergie zaliczane są do jednej z chorób cywilizacyjnych, ponieważ duży wpływ na nie ma środowisko, w jakim żyjemy. Nasza organizmy nie są ewolucyjnie przystosowane do prawidłowego przyswajania chemii, którą naszpikowana jest przetworzona żywność – istnieje ona bowiem od zaledwie około 120 lat! Stąd też układ odpornościowy uparcie zwalcza wszystko, czego nie zna, czego się boi, i co według niego jest szkodliwe. W niektórych przypadkach reaguje on nadmiernie – wywołując reakcje alergiczne również po zetknięciu z produktami, które nie powinny uczulać!
Rodzaje alergii są bardzo różne, i dzieli się je przede wszystkim na wziewne, kontaktowe oraz pokarmowe. Alergie wziewne powodują reakcje układu oddechowego, ale również reakcje skórne na różne alergeny wdychane przez nos czy usta – pyłki roślin, kurz, roztocza, niektóre substancje wydzielane przez rośliny, olejki eteryczne itp. Powodują one katar, kichanie, kaszel duszności, ale też wysypki, łzawienie oczu i inne objawy. Alergie pokarmowe ujawniają się niemal od razu po spożyciu jakiegoś konkretnego produktu – na przykład orzecha arachidowego – lub produktu należącego do jakiejś grupy, na przykład większości orzechów. Istnieje tak zwana Wielka Ósemka alergenów pokarmowych, w skład której wchodzą pokarmy najczęściej uczulające, a znajdują się na niej na przykład jaja czy skorupiaki, czyli produkty spożywane dość powszechnie. Zwykle powodują one wysypki skórne, ale też duszności, bóle brzucha, biegunki i tym podobne objawy, po których łatwo rozpoznać alergię pokarmową. Alergie kontaktowe z kolei to grupa uczuleń na różne kosmetyki lub substancje chemiczne, chociaż nie tylko. Alergia objawia się wysypką, swędzeniem, suchością skóry i innymi objawami po fizycznym dotknięciu danej substancji – na przykład myciu ręcznym naczyń z dodatkiem płynu, w którym znajduje się uczulający składnik.
Większość ludzi nie boryka się z żadnymi alergiami, ale trzeba przyznać, że pojawiają się one coraz częściej, i to wcale nie tylko u dzieci. Wynika to z czasów, w jakich żyjemy – pełnych przetworzonej żywności i chemii dookoła w produktach codziennego użytku. Trudno jest zapobiegać alergiom, ponieważ nigdy nie wiadomo, kiedy się uaktywnią, i jaki składnik może w trakcie życia nagle zacząć uczulać, choć wcześniej tego nie robił. Warto z pewnością dbać o swój układ immunologiczny zdrowo się odżywiając i stymulując swoją odporność, między innymi poprzez kontakt z różnymi możliwymi alergenami, choć nie w nadmiarze.
W przypadku wystąpienia jakichkolwiek podejrzeń o alergie, warto wykonać sobie proste testy alergiczne na najpopularniejsze alergeny. Dzięki nim szybko będzie można się zdiagnozować i wdrożyć odpowiednie leczenie, być może doprowadzające do całkowitego wyleczenia. Alergie, z którymi nic się nie robi są coraz bardziej uciążliwe dla pacjenta i przeszkadzają mu w normalnym funkcjonowaniu, a poza tym mogą doprowadzać do poważnych powikłań zdrowotnych – nie należy ich więc bagatelizować!